Publisert:28. september 2002 i Østlendingen
http://www.ostlendingen.no/arkiv/fredspipe-pa-ringebufjellet/s/2-2.2757-1.4447044I 300-400 år har setereiere i Stor-Elvdal og Ringebu kranglet og ført rettssaker om rettighetene til jakt og fiske i Imsdalen og Hirkjølen statsallmenninger. Etter den siste opprivende rettssaken for tre år siden, som for øvrig storelvdølene tapte og pådro seg en kvart million kroner i saksomkostninger, inngikk de forlik og begynte plutselig å snakke sammen. Tirsdag kveld denne uka - foran peisen i Friishytta på Ringebufjellet - røkte de fredspipe og skrev under dokumentet bestående av to A4-ark med fire punkter. Dermed var det satt sluttstrek. 18 setereiere fra Stor-Elvdal fikk sine fulle rettigheter til småviltjakt og fiske på lik linje med ringbyggene. De fikk også førsterett til villreinjakt når utenbygdskvoten skal fordeles.
Kimen til striden kan spores tilbake til 1629, men det var først da den allmektige danskekongen i København hundre år senere fant på å dele fjellet mellom østerdølene og gudbrandsdølene, at rabalderet startet for alvor. Ingen sak har som denne skapt så mye vondt blod mellom dølene i de to nabobygdene. Striden har ulmet og jevnlig blusset opp. Omtrent hvert 30. år har partene møtt hverandre i rettssalen. Etter den siste runden i Tinghuset på Lillehammer i 1999 fant de altså ut at nok var nok. I Hedmark er det vel bare krangelen mellom rendølene og engerdølene om fisket i Istern som i varighet og antall rettssaker kan måle seg med striden på Ringebufjellet.
Ingen legger skjul på at Hans Håkon Westlund, nåværende leder for seterlaget i Stor-Elvdal, har mye av æren for at «fredsavtalen» kom på plass. Og det er all grunn til å gratulere alle som ellers har bidratt til den historiske avtalen. I ettertid er det vel også alminnelig enighet om det meningsløse i å bruke så mye krefter og ressurser på en slik strid. Men nå er det samstemmighet om «å satse på felles tiltak for å bedre jakt- og fiskeforholdene, å opprettholde aktive seterbruk, å ta vare på beiteområdene og bevare kulturlandskapet på og omkring setervollene», som det heter i avtalen.